Pinsam sammansättning av ”allmänhetens” jury – i år igen

av Tobbe Ek

SVT har nu gått ut med vilka som satt i Melodifestivalens jury i höstas och alltså valt ut hälften av bidragen som tävlar i Melodifestivalen 2018. Den andra hälften väljs ju som bekant ut av Melodifestivalens redaktion, med Christer Björkman i spetsen.

Juryn har traditionellt kallats ”allmänhetens jury”. Det har SVT slutat med nu, och det är väl för väl. Förra året var juryn en katastrof utifrån sammansättningen, där de flesta antingen tillhörde någon form av ”medieelit” med journalister och musikläggare på radiostationer, eller så var det personer som ingick i, eller stod Melodifestivalens redaktion mycket nära. Bara en enda i förra årets jury kunde anses tillhöra någon form av ”allmänhet”, utan direkt anknytning till tävlingen eller svenska medier.

Till i år har SVT fördubblat det antalet. Hela två personer i den 16 personer starka juryn kan påstås tillhöra ”allmänheten”. Möjligen till och med tre, med tanke på att en före detta ordförande i den svenska fanklubben Melodifestivalklubben på de allra flesta sätt ändå kan anses tillhöra ”allmänheten”.

Men som vanligt gör Melodifestivalens redaktion vissa försök att försöka få det att framstå som att flera av personerna i juryn tillhör ”allmänheten” än vad som faktiskt är fallet.

Leo Gullberg till exempel, uppges som projektledare. Men det nämns inte att han är projektledare på Blixten & Co, det produktionsbolag som tillsammans med Live Nation varje år tjänar mångmiljonbelopp på att arrangera Melodifestivalen åt SVT.

Om Johanna Svan skriver man att hon jobbar åt Allas, men det nämns inte att hon under många år varit veckotidningens utsända under Melodifestivalen.

 

Här har vi alla som ingått i Melodifestivaljuryn:

• Juryordförande: Karin Gunnarsson, 41, Stockholm, Melodifestivalen

• Michael Cederberg, 53, Norrköping, SR

• Maria Ericson 31, Stockholm, Melodifestivalen

• Leo Gullberg, 24, Stockholm, projektledare

• Iman Hazheer, 29, Stockholm, Spotify

• Mari Hesthammer, 29, Malmö, SR

• Mathias Nilsson Lugoboni, 41, Vendelsö, Bauer Media

• Zhiwar Naeimiakbar, 22, Skärholmen, logopedstudent

• Zain Odelstål, 31, Stockholm, koreograf

• Hanna Persson, 29, Stockholm, programledare

• Ida Sandahl, 30, Nässjö, Melodifestivalklubben

• Robert Sehlberg, 48, Stockholm, MTG Radio

• Christina Sellberg, 42, Stockholm, sångerska

• Germund Stenhag, 49, Stockholm, SR

• Johanna Svan, 42, Stockholm, Allas

• Cecilia Wisén, 38, Gävle, handläggare

 

Lite pinsamt ändå att bara sex av 16 har postadress utanför Stockholm. Av dessa är det bara fyra personer som ändå inte bor i Stockholmstrakten. Och av dessa fyra är två stycken kända profiler från Sveriges Radio, som bor i Norrköping respektive Malmö. Återstår gör alltså endast två personer som inte bor i Stockholm eller tillhör den innersta kretsen kring Melodifestivalens redaktion, SVT och public service.

Vilda ryktena stämde inte – och Trus har grundlurat mig

av Tobbe Ek

De vilda ryktena var just vilda rykten och inget annat. Men kul ändå att Margaret dök upp på presskonferensen idag. Andra namn som vi inte lyckats ta reda på i förväg var Mimmi Werner, Felicia Olsson och Barbie Escobar.

Några spännande namn hittade vi bland låtskrivarna också. Inte bara min kollega Helena Trus pappa Herbert som varit med och skrivit Kamferdrops låt. Alltså att Trus har hållit det här hemligt känns helt galet. Hon är ju min närmaste schlagerkompanjon! Men hon har tigit som muren!

Och sen har vi också Jörgen Elofsson som skrivit Mariettes låt och Peg Parnevik som varit med och skrivit Sigrid Bernsons låt tillsammans med bland andra Josefin Glenmark, dotter till Melodifestival-veteranerna Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark. Josefin har även skrivit Martin Almgrens låt.

Vilda rykten om Carola, Omar, Anna Bergendahl – Här är det senaste i silly season-schlager: Vilka kniper de sista fyra platserna?

av Tobbe Ek

Nu är det inte långt kvar tills SVT presenterar artisterna i Melodifestivalen 2018. Det sker tisdag morgon 9:30 och givetvis livesänder vi presskonferensen.

Det har gått lite trögt den här sista helgen, att försöka avslöja fler artister. 24 av 28 har vi på vår lista.

Men jag kan väl sammanfatta lite av det senaste snacket i kulissen:

Carola. Plötsligt de senaste dagarna har den ultimata schlagerdivans namn dykt upp från flera håll. Kan det vara Christer Björkmans ess i rockärmen när han tackat nej till Alcazar? Talar för: Carola släppte nyligen en ny låt och verkar vara sugen på att sparka igång popkarriären igen. Varför inte med en låt i Melodifestivalen?
Talar mot: Senast hon ställde upp, i duett med Andreas Johnson, utsattes hon för ett enormt hat och blev bokstavligen utröstad ur tävlingen, när Carola-hatare plötsligt öste röster på Nordman i en andra chansen-duell.

FO&O-Omar Rudberg. Tippades tidigt ha en plats i tävlingen, men försvann ur spekulationerna när forna bandkollegan Felix Sandman fått en plats, av allt att döma via en låt som juryn valt ut. Men strax före helgen har hans namn dykt upp igen, och några källor säger att han kan vara bland de sista fyra i startfältet. Dock har vi inte lyckats få det bekräftat.

”Big big world”-Emilia Rydberg Mitiku. Ryktades tidigt ha fått en plats i tävlingen, men de tidiga ryktena har vi inte senare lyckats få bekräftade. Snarare tvärt om. Får se i morgon om hon ändå dyker upp under presskonferensen.

Niello. Rapparen Niklas ”Niello” Grahn har över 25 miljoner streams på sin låt ”Legenden” från 2013. Men sen dess har det varit skralt. Förekom i förhandssnacket även förra året.

Linnea Henriksson. Har tidigare förekommit i Melodifestival-rykten. I fredags stod hon på ”Idol”-scenen. Var det en försmak av vad som kan komma i Melodifestivalen 2018? Skulle vara extra roligt om hon i så fall upprepade sitt tidigare samarbete med Orup som låtskrivare.

Jakob Karlberg. Ska ha skickat in en låt till Melodfestivalen. Kan han ha kommit med?

Anna Bergendahl. Vann Melodifestivalen 2010, men lyckades inte ta Sverige till final i Eurovision. Har sedan dess påbörjat studier till läkare, men förekom tidigt under hösten i förhandsrykten. Kan hon vara sugen på revansch?

Jag för min del hoppas att SVT har lyckats hemlighålla något rejält överraskande bland de (förhoppningsvis inte fler än) fyra som vi ännu inte avslöjat. Vissa år har de lyckats, som när RedOne avslöjades som låtskrivare. Eller när Loreen dök upp förra året (Även om jag bloggat om att vi hört hennes namn nämnas dagarna inför presskonferensen).

Jag hoppas inte att det handlar om att vi missat okända namn. Sånt hade ju ändå resulterat i någa nyhetsartiklar, så dem hoppas jag att vi redan hittat.

Här finns vår lista över de 24 namn vi hittills avslöjat.

Här finns det senaste om Alcazar och varför de inte finns med bland namnen ovan.

Inget Alcazar i Melodifestivalen

av Tobbe Ek
Foto: Robin Lorentz-Allard
Foto: Robin Lorentz-Allard

Sorry, alla Alcazar-fans. Discotrion dyker inte upp i Melodifestivalen i vår. Enligt flera olika källor har SVT med schlagergeneralen Christer Björkman i spetsen tackat nej till att låta gruppen tävla, trots att de har en låt som de gärna hade tävlat med.

I helgen lade Lina Hedlund upp en video på Instagram som fick Eurovisionfans i Sverige och Europa att dra förhastade slutsatser. I videon sjunger gruppen:

– På tisdag så får ni veta vad som händer Alcazar 2018.

Eftersom SVT:s presskonferens där Melodifestivalens artister presenteras också äger rum på tisdag började fans direkt applådera och hurra i tron att Alcazar hintade om att de skulle vara med och tävla.

Men icke.

Vi på Nöjesbladet har ju tidigare kunnat berätta om att Alcazar letat låtar till Melodifestivalen men att Christer Björkman hållit dem på halster och inte gett dem något besked.

Men under helgen har jag fått bekräftat från flera olika håll att Alcazar slutligen fått ett definitivt nej från Melodifestivalens redaktion och Björkman.

Så Melodifestivalen 2018 får klara sig utan discotrion.

Här finns den senaste listan över 24 artister som, enligt Nöjesbladets källor, definitivt ska vara med.

??? @theandreaslundstedt @tessmerkelsolomons @alcazarofficial #alcazar

A post shared by Lina Hedlund (@linahedlundalcazar) on

 

Den 28 november presenteras alla artister

av Tobbe Ek

Datumet har varit välkänt för skivbolag, artistmanagement och låtskrivare i några veckor, men först idag gick SVT ut med att man kommer att presentera nästa års artister i Melodfestivalen nästa tisdag, den 28 november.

Då blir det en presskonferens där samtliga 28 artister ska medverka tillsammans med låtskivare. Vi kommer också få veta vem som tävlar vilken vecka, men inte få reda på startordningen i respektive deltävling. Det brukar inte presenteras förrän senare.

Det här innebär alltså att vi har lite mindre än en vecka på oss att försöka lista ut ytterligare 13 artistern och andra fakta om nästa års tävlande.

Allt kan förändras in i det sista, plötsligt åker nån ut i kylan för att eller hoppar av. Tidigare år har vissa artister inte blivit helt klara förrän dagen, eller till och med kvällen före presskonferensen.

Men enligt Nöjesbladets källor ska de här 15 artisterna vara klara för nästa års tävling, så så här ser Silly Season Schlager ut just nu:

1. Stiko Per Larsson (från ”P4 nästa”)

2. Samir & Viktor

3. Mendez

4. Benjamin Ingrosso

5. Felix Sandman

6. Sigrid Bernson

7. Ida Redig

8. John Lundvik

9. Olivia Eliasson

10. Kikki Danielsson

11. Martin Almgren

12. Jonas Gardell

13. Kalle Moraeus

14. Kamferdrops

15. Renaida Braun

Nej, misstänkte komikern var aldrig påtänkt som programledare för Mellon

av Tobbe Ek

Nu måste vi få lite ordning på de senaste två dagarnas konspirationsteori i Melodifestival-världen. För ryktena stämmer inte, de är falska.

Den komiker som SVT inte ville ha som programledare för Melodifestivalen är INTE samma komiker som misstänks för två våldtäkter.

Kan vi få slut på den märkliga spekulationen nu?

Melodifestivalen_2016_generic.svgFörstår ni inte vad jag pratar om? Då ska jag förklara. För två veckor sen avslöjade vi på Nöjesbladet att David Lindgren kommer att vara programledare för Melodifestivalen 2018. Det bekräftade SVT på en presskonferens igår.

I samma artikel avslöjade vi också att Melodifestivalens redaktion allra helst ville att David skulle ha en viss komiker vid sin sida, men att den personen stoppats högre upp i SVT:s hierarki.
– Det blev nej på det namnet. Beslutet kom uppifrån, sa en av våra källor då.

I artikeln skrev vi också, baserat på uppgifter från flera källor, att den personen inte anses ”passa in i den strategi som SVT har för Melodifestivalens profil”.

Nu, drygt två veckor senare, har de här uppgifterna fått fötter. Ett antal konspirationsteoretiker har fått för sig att den komiker som SVT:s ledning inte ville ha som programledare för Melodifestivalen, är samma person som den som utreds, misstänkt för två våldtäkter.

Men det här stämmer alltså inte. Det är två helt olika personer. Beslutet att komikern inte får leda Melodifestivalen i år bygger heller inte på någon stor underliggande skandal så vitt jag förstått. Det handlar snarare om att man sökte en annan typ av profil till nästa års program. Däremot kan den personen vara aktuell som programledare andra år, eller för andra typer av program på SVT.

Så, kan vi få slut på de här konspirationsteorierna nu? Tack så mycket!

För övrigt har ju silly season-säsongen precis dragit igång när det gäller Melodifestivalen. Lite senare i år än vanligt, men tidigare idag kunde vi på Nöjesbladet avslöja att Samir & Viktor är klara för nästa års tävling. Räkna med att det blir fler artiklar om tävlande artister den närmaste tiden. Håll utkik på sajten och här i bloggen!

Lotta Engberg i kören när Bobbysocks Pride-gigar

av Tobbe Ek

Okej. Melodifestivalen och Eurovision är för länge sen över. Men ett sista inlägg måste jag skriva för i år.
Är på Pridefestivalen i Stockholm under schlagerkvällen. Bettan Andreassen är värdinna och har fått hit både Hanne Krogh och Lotta Engberg som giggat. Och när Bobbysocks avslutar med La de swinge så ställer sig härliga Lotta Engberg tillsammans med körens Three D och kör hela låten hon också. Fullkomligt älskar!

EBU duckar ansvar när azeriska juryn straffar Cyperns bidrag: ”Tillfredsställda med att de respekterar reglerna”

av Tobbe Ek
Foto: Robin Lorentz-Allard
Foto: Robin Lorentz-Allard

EBU tycks inte tycka att det är något som helst problem att Azerbajdzjan och Armenien år efter år rankar varandras låtar lägst i Eurovision.

Och att döma av deras svar på mina frågor om den azeriska juryns behandling av Cyperns bidrag i år, som sjöngs av artisten Hovig som har en armenisk pappa, så ser EBU inga problem med att den azeriska juryn tycks påverkas även av detta.

Åtminstone inte om man ska tolka det officiella uttalande som jag fått från en Eurovison-talesperson:

”Eurovison song contests vinnare utses genom telefonröster och jurygrupper (bestående av personer som arbetar inom musikindustrin), som båda har 50 procent del i resultatet.

Varje jurymedlem skriver under en bekräftelse på att de ska bedöma låtarna oberoende, baserat på ett antal kriterier, så som sången, texten, framträdandet och hit-potentialen.

De förstår att deras bedömning också ska exkludera personliga synpunkter för eller emot en artists personliga bakgrund. Vi förväntar oss av dem att respektera dessa regler, och är tillfredsställda med att de gör det, för att hålla tävlingen fri från (geo-) politiska influenser.”

Dock inget svar på om Cyperns delegation har lämnat in någon protest.

Men ska man tolka vad EBU säger här är att de inte vill se något problem i röstningen. De fortsätter att ducka helt enkelt.

English version: My questions to the EBU regarding the Azeri jury’s treatment of the Cypriot entry in the ESC

av Tobbe Ek
Foto: Robin Lorentz-Allard
Foto: Robin Lorentz-Allard

This year – again –  I found the Armenian and Azeri jury votes somewhat troubling. And especially the Azeri jury’s treatment of the Cypriot singer Hovig, who is born in Cyprus, but has an Armenian father. Looking at the Azeri jury’s ranking this fact seems to have influenced the Azeri jury a great deal.

so I emailed the EBU with a bunch of questions. As always it is quite hard to get straight answers from these guys, but at least they returned with a statement. Since my reporting on this is made in Swedish I thought I’d share my questions and the EBU reply with you in English too, for those of you also interested in this but not fluent in Swedish.

These are the questions I emailed to the Eurovision press-guys:

 

Armenian and Azeri juries have a history of ranking each other’s entries at the very bottom. It is consistent and looks the same every year. How can the EBU and PWC still consider this as part of a valid result, that no matter what the song sounds like it always get ranked the last?
This year, the Azeri jury also seems to have ”punished” the Cypriot singer because of his background, all Azeri juries ranking Hovig as second from bottom in the semi-final. In the final the individual juries vary their rank a bit, but their combined ranking is still second from bottom. Are the EBU still considering this being a valid result?
Did the Azeri jury members get a warning between the semi and the final regarding everyone ranking the bottom two exactly the same?
Has the Cyprus delegation filed a protest against the Azeri jury?
This is the reply I got from ”a Eurovision spokes person”:
The winner of the Eurovision Song Contest is decided by televoters and juries (comprised of music industry professionals), who each have a 50% stake in the outcome. Each juror signs a declaration, stating they will judge the songs independently, based on a number of criteria, such as the song, the lyrics, the performance and hit potential.  They understand that their judging also excludes any personal views pro or against a performers personal background.  We expect them to, and are happy that they do, respect these rules in order to keep the contest clear from (geo) political influences.

 

G:sons låt tycks ha straffats av azeriska juryn – på grund av artistens armeniska pappa

av Tobbe Ek

Azerbajdzjans och Armeniens avsky mot varandra framgår som vanligt tydligt när EBU släpper de deltajerade röstningssiffrorna.

Samtliga jurymedlemmar i respektive land rankade ärkefienden sist både i seminfinalen och i finalen.

Att EBU godkänner det här som ett ”valid result”, ett giltigt röstningsresultat, är anmärkningsvärt. Speciellt som vi har sett det återkommande och systematiskt ända sedan jurygrupperna återinfördes och EBU började särredovisa resultaten och jurymedlemmarnas poängsättning.

Men i år tycks även Cypern ha drabbats av osämjan mellan Azerbajdzjan och Armenien. Cyperns låt ”Gravity” är skriven av svenska Thomas G:son. Artisten Hovig är född i huvudstaden Nicosia, men hans pappa är armenier.

Resultatet för Cyperns Hovig kan ha påverkats av konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien. Foto: Pelle T Nilsson / Stella Pictures
Resultatet för Cyperns Hovig kan ha påverkats av konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien. Foto: Pelle T Nilsson / Stella Pictures

Och när man granskar de azeriska jurymedlemmarna tycks detta (Inte G:son alltså, men Hovigs pappa) ha haft en tydlig påverkan. För i semifinalen rankar den azeriska juryn Armenien i den absoluta botten, men näst sämst är Cypern, det är alla i juryn eniga om.

Även i finalen blir Cyperns låt rankad näst sist av den azeriska juryn, även om jurymedlemmarna i sin individuella rankning är lite mer varierad där.

Att Armenien och Azerbajdzjan ligger i luven på varandra är kanske en sak, om även irriterande. Men när deras konflikt också drabbar tredje part blir jag förbannad.

Jag har hört av mig till EBU med frågor om hur de motiverar att det systematiska bottenplacerandet av varandra kan fortsätta att räknas som ett ”valid result”. Jag har också frågat om det samma när det gäller Azerbajdzjans poängsättning av Cypern. Dessutom har jag frågat om de hört något från den cypriotiska delegationen och om de har lämnat in en protest.

BAKGRUND – Armenien och Azerbajdzjan:

Azerbajdzjan och Armenien ligger i väpnad konflikt över Nagorno-Karabach, ett område i Azerbajdzjan där invånarna till största delen är armenier.

Osämjan mellan de två länderna har synts tydligt i Eurovision ända sedan 2008, när Azerbajdzjan ställde upp för första gången. Armenien debuterade 2006.

När Azerbajdzjan arrangerade Eurovision 2012 hoppade Armenien av tävlingen med motiveringen att deras säkerhet inte kunde garanteras i landet. I Baku stängde också den lokala arrangören av alla officiella Eurovision-DJ:s av från den nattklubben Euroclub efter att en av dem spelade en armenisk Eurovision-låt.

Minst ett år har också personer i Azerbajdzjan som telefonröstat på Armenien i Eurovision tagits in på polisförhör, misstänkta för opatriotiskt beteende.

När den armeniska artisten Iveta Mukuchyan tog sig vidare till final i Eurovision i Stockholm 2016 viftade hon med Nagorno-Karabach-flaggan i greenroom. EBU riktade skarp kritik mot Armeniens delegation efter tilltaget.

Sida 1 av 2075
alcazar Anton Ewald carola David Lindgren esc gina dirawi Henric von Zweigbergk loreen mede melodifestival måns Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia perrelli Robin Bengtsson saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Bea Blom
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB